2022. jan 18.

Campus Tour Thaiföldön – egyetem golfpályával és stranddal (külső részek)

írta: Schlögl Dóra
Campus Tour Thaiföldön – egyetem golfpályával és stranddal (külső részek)

Hol is tengetem thaiföldi mindennapjaimat? 

Golf- és teniszpályák, pálmafák, szabadtéri medencék, szemkápráztató tavak, szabadon sétálgató varánuszok... – a felsorolást olvasva sokkal inkább valamely üdülőövezetre asszociálhatunk, mint egy egyetemi campusra. 
De nem Thaiföldön! ☀️☀️☀️ Különösen nem, ha az egyetemem, az  Asian Institute of Technology varázsvilágában járunk. 
Ebben a bejegyzésemben sajnos csak "kívülről", a későbbiekben viszont, amennyiben visszaáll a normális oktatás (sőt, akkor is, ha nem!), ígérem, hogy a suli falai közé is igyekszem bepillantást engedni a túra második felvonásaként. 

utbaigaz.jpg
Az egyetemek kapcsán (az egyik) elsődleges szempont a campus jellege és minősége, ugyanis az intézmény területe a tanulás színhelye mellett lakóhelyként, valamint étkezési-, kikapcsolódási- és szórakozóhelyként is funkcionál, alapjaiban befolyásolva a diákok mindennapi életminőségét. 

A győri Széchenyi Egyetem előzetesen is magasra tette számomra a lécet: a modern épületkomplexumot egyik oldalról a nyugalmat sugárzó, sportpályáival mozgásra csábító Duna-part, a másikról pedig a nyüzsgő, urbánus forgatag határolja, míg a kettő között vendéglátóhelyek, korszerű épületrészek, illetve a – nekünk, építészeknek különösen szívünkhöz közelálló – műteremház sorakonak. 
Mindettől függetlenül, adott néhány külső tényező (éghajlat; magas diáklétszám; behatárolt, városközeli elhelyezkedés), mely behozhatatlan előnyt nyújt jelenlegi iskolám, az Asian Institute of Technology számára. 

Hazudnék, ha azt állítanám, nem tájékozódtam előre, gyakorlatilag az AIT kulcsszó tette ki a keresési előzményeim nagy részét, de így is elképesztő volt ezt élőben megtapasztalni  hát még milyen megerőltető volt az egész, térképen látható területet végiggyalogolni! :) 

map.jpg

A campus gyakorlatilag egy különálló, teljes értékű város, vásárlási-, étkezési-, kikapcsolódási-, sportolási-, tanulási- és szálláslehetőséggel – ennek tudatában nem is csoda, hogy külön térképet mellékelnek a kiigazodáshoz, haha. 
Hatalmas és gyönyörű zöldterületből áll a campus jelentős része, ezen felül pedig elég figyelemfelkeltő a térképen szereplő "golf club", "squash court" és "swimming pool" kifejezés.☺︎ 
Nagyon-nagyon tetszik, hogy a campus nagysága okán az itt lakók többsége (=rajtunk, még tapasztalatlan diákokon kívül mindenki) biciklivel közlekedik. 

Apropó bicikli, szerencsém volt, ugyanis egy majd' két éve itt tanult, az eszkalálódó vírushelyzet okánsajnos idő előtt hazautazó magyar fiú felajánlotta, hogy amennyiben megtalálom ott az övét, ahol anno lerakta, nyugodtan használjam – és így történt, hogy közel két évvel később, némileg leeresztett gumikkal, de ugyan azon a ponton várt rám, mint ahol hagyták. :) (éjszaka történt a felderítőtúra, csak azért a sötét kép) 

1.jpg


elmosodott.jpg

Mondhatnám, hogy "dinamikája van a képnek", de valójában csak elmosódott. ☺ Számos hasonló "photo spot" lelhető fel a hatalmas parkban, ami jól mutatja, hogy az intézmény vezetősége rezonál a fiatalok és a modern kor, a szociális média igényeire. Ezt egyébként az online aktivitásuk is alátámasztja, rendszeresen jelentkeznek "image-filmekkel", képekkel, bejegyzésekkel, iskolai eredményekkel. 

Érdekesség, hogy megközelítőleg mindössze 2000 diák jár az egyetemre. A tanulók 70%-a külföldi, a campuson élők aránya pedig még ennél is magasabb.

dori.jpg

Igeen, ezt a fotót már láthattátok, de külön még nem volt szó a gyönyörű, pálmafákkal szegélyezett bevezető útról.
Minden hasonlóképp gondozott és jól karbantartott, nem csak a szem előtt lévő része. Reggelente a lehullott levelek összegyűjtésével, takarítással, gondozással és az automata rendszert kiegészítő öntözéssel kezdi a napot a sok fős személyzet.

Annyira szemet gyönyörködtető ez a zöldövezet, hogy őszintén nem tudok túljutni rajta, ezek az izgalmasabb helyekről készült képek:

pool.jpg

Az óriási, hangulatos szabadtéri úszómedencét a diákok szabadon használhatják, bár a vírushelyzet okán jelenleg ingyenes regisztrációhoz kötött, de abszolút rugalmas a rendszer. 
Lévén, az év egészében hőség van (legfeljebb az esős évszak zavarhat be), gyakorlatilag az év minden napján használható, tehááát akár a tanórák során felgyülemlő stressz levezetésére is kifejezetten alkalmas! (na nem mintha itt a pálmafák alatt olyan túlzottan stresszes lenne az élet☺︎

5_1.jpg

7.jpg
A campus élővilága is elég színes: varánuszok és különböző árnyalatokban pompázó halak (látszólag) jól megférnek egymással.
Apropó varánuszok: 


img_1653.jpgimg_1654.jpg
Bárhol, bármikor össze lehet futni velük (jó, a fürdőszobában azért nem, szerencsére leginkább csak kültéren), a tavak környékén meglepődést sem váltanak ki senkiből, bár nekem azért sokszor a szerencsén múlik, hogy nem áll meg tőlük a szívem – bár úgy vettem észre, hogy ezzel többnyire egyedül vagyok: a többi diák számára általában szórakoztatóbb az én reakcióm és meglepődésem, mint maga a hüllők jelenléte.. :(

271880504_317515673479712_4044774749692656949_n.jpg
Ez a kép a szobám előtt készült, a helyenként eklektikus, modern bauhaus-jelleg tökéletesen kollaborál a parkszerű környezettel. 

10_1.jpg

3_1.jpg

A létesítmények többsége kifejezetten modern, klimatizált, "nyugatias". Közrejátszott ebben egy 2012-es áradás is, amit teljes helyreállítás követett.

libra.jpg
Ez a kis park teljesen zárt, a könyvtárépület közepén kapott helyet, szinte oázisként funkcionálva a modern épületben. Amint lesz róla saját képem, cserélem is. ☺︎

golf1.jpg


A golfklub szintén komoly, önmagában is teljesértékű létesítmény. A 9 lyukú pályához golfkocsik, bérelhető felszerelések, klubhelyiségek, étterem, tavak, mesterséges domborzat és homokakadályok is mind hozzátartoznak. ☺ 
Emellett (a "stranddal" ellentétben) külső látogatókat is fogad.

golf2_2.jpg

Ééés még mindig nem hiszem el, hogy itt vagyunk Ázsiában, Bangkokban, de nagyon élvezem és várom azt a pillanatot, amikor ez majd mind tudatosul, haha. 

Dóri ☀️

arak.png

(Érdekesség a végére: mennyibe is kerül mindez, ha valaki nem ösztöndíjjal érkezik? Még európai szemmel is sokba, egy teljes mesterképzés (3,5 év) 15 millió forintnyi baht, nem beszélve az 5-6 millió forintnyi (szerintem inkább alul-, mintsem túlkalkulált) "megélhetési" költségekről.)

Szólj hozzá